“Ik wil de volledige waarde van sieraden zichtbaar maken, zodat ze van meer betekenis zijn voor de eigenaar en zijn naasten”

Twintig jaar lang werkte ik bij Veilinggebouw de Zwaan; de plek waar mijn ware liefde voor sieraden en de – vaak verborgen – verhalen is ontstaan. Hier kwamen mensen regelmatig met sieraden of juwelen die ze hadden gekregen uit een nalatenschap. Vaak konden ze weinig vertellen als ik vroeg naar de herkomst van de sieraden. Zo zonde als een stukje geschiedenis van een sieraad of juweel verloren gaat. 

Ik genoot ervan deze verhalen beetje bij beetje te ontrafelen en merkte dat klanten, naast de financiële waarde, dit waardevolle informatie vonden. Ik haalde hier veel voldoening uit en het gaf mijn vak een diepere betekenis. Ik voelde dat ik hier iets mee wilde doen.

Een nieuwe manier van taxeren

Wat zou het geweldig zijn om de verhalen achter de sieraden voor altijd te bewaren. Om ze vast te leggen voor volgende generaties. Zo ontstond mijn idee voor een nieuwe manier van taxeren: niet alleen de financiële waarde, maar ook de emotionele waarde opnemen in het taxatierapport. Met deze droom richtte ik in september 2022 mijn eigen taxatiebureau op.

Unieke combinatie

De financiële waarde van een sieraad verandert in de loop van de tijd, maar het verhaal blijft. Het verhaal van de maker, drager, verzamelaar en de tijdsgeest. Ik hou van deze bijzondere verhalen; zij geven de sieraden een meerwaarde en dragen bij aan de herinneringen aan een persoon of periode.

Ik geloof in een andere benadering en als gecertificeerd taxateur, edelsteenkundige en goudsmid ben ik een unieke combinatie. Mijn expertises, passie voor sieraden en nieuwsgierigheid zet ik in om mensen te laten genieten van de rijke historie en verhalen achter de sieraden.

Wat is eigenlijk een gecertificeerd of erkend taxateur?

Registers voor sieradentaxateurs

Als je je sieraden laat taxeren, wil je natuurlijk wel dat dit gebeurt door iemand met een vakdiploma en de juiste kennis. Daarom zijn er registers voor sieradentaxateurs. Schakel je een gecertificeerd of erkend taxateur in, dan weet je dat het taxatierapport rechtsgeldig is en voldoet aan strenge kwaliteitseisen.

TMV Federatie

In 2020 behaalde ik mijn certificering en hiermee kan ik aantonen over gedegen vakkennis te beschikken. Ik ben aangesloten bij de TMV Federatie (Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in Roerende Zaken). Zij zien met strenge kwaliteitseisen toe op de vakbekwaamheid van haar leden. Je kunt alleen lid blijven van deze federatie als je je vakbekwaamheid aantoonbaar bijhoudt. 

Overige certificaten

Ook ben ik gecertificeerd FGA edelsteenkundige (Fellow of the Gemmological Association). De Britse Gemmological Association verleent deze certificering. Bij de HRD (Hoge Raad voor Diamant) in Antwerpen behaalde ik mijn certificaat voor Diamond Grader.

“Aging is an extraordinary proces whereby you become the person you always should have been.”

- David Bowie

Typisch Anita

What you see, is what you get is voor mij wel van toepassing. Soms misschien een tikkeltje te direct, maar altijd oprecht en eerlijk. Ik hou niet van vage beloftes.

Ik sta bekend om mijn gulle lach die vaak te horen is; ik zie snel de (vaak droge) humor in van kleine dingen. 

’s Ochtends heb ik altijd nodig om even op te starten. Maar als ik eenmaal op gang ben, afspraken met klanten heb en me op het taxeren van sieraden stort, vergeet ik de tijd.

Ik woon in een klein pittoresk dorp in de buurt van Rotterdam. Een fijne, centrale plek, voor mij en mijn klanten.

Heerlijk vind ik het om musea en galeries te bezoeken en me te laten inspireren door allerlei uitingen van kunst. Van het prachtige kleurgebruik en vormgeving tot de achterliggende ideeën.

Mijn werk doe ik met enorm veel passie voor sieraden. Daarom ga ik met veel zorg met de sieraden om en werk ik erg  gestructureerd en netjes.